Vyberte stránku

Rizoto s medovou dýní Ondřeje Grose

Suroviny:
900 g dýně oloupané a na 1cm kostičky nakrájené
60 ml olivový olej 
½ polévkové lžíce medu 
850 ml zeleninového, nebo kuřecího vývaru
1 cibule nadrobno nakrájená
2 stonky řapíkatého celeru nakrájené n kostičky 
1 cm čerstvého zázvoru – nastrouhaný
220 g rýže Arborio
150 ml suché bílé víno
½ šťávy z citronu
2 hrsti hladkolisté petrželky nasekané najemno
2 polévkové lžíce Mascarpone 
Sůl a pepř dle chuti

Postup:
Zahřejte troubu na 220 °C. Dýni dejte v jedné vrstvě na plech a pokapejte 2 lžícemi oleje. Osolte a opepřete. Pečte ji 15 minut, pak ji vyndejte a zakapejte 1/2 lžíce medu. Plech vraťte do trouby a pečte ještě 15 minut, aby byla dýně měkká a zlatá. Mezi tím si přiveďte vývar k varu a nechte ho mírně bublat v rendlíku na nízkém plameni.
Zbývající olej zahřejte v těžkém hrnci na nízkém plameni. Vsypte cibuli a 2–3 minuty ji opékejte doměkka. Přidejte celerové řapíky, a ještě minutu opékejte, pak přidejte zázvor a rýži a další minutu míchejte, aby se všechna zrnka rýže obalila. 
Zvyšte plamen na střední, vlijte víno a vařte, dokud se neodpaří. Pak po naběračkách přilévejte vývar, vždy počkejte, až se vstřebá. Pokračujte 15 minut, nebo dokud rýže nebude uvařená, ale přitom ještě pevná na skus. Přidejte citronovou šťávu, dýni a petrželku. Osolte a opepřete, vmíchejte mascarpone.
Podávejte posypané petrželkou, jedlými květy, sušenými plátky dýně, nebo další lžicí Mascarpone.