Recept na kuře a la bažant Martina Cibulky
Mám rád jednoduché recepty a jednoduchá jídla. Pokud mám vybrat svoje nejoblíbenější, bylo by to pečené kuře s bramborovou kaší nebo bramborem a okurkový salát. To je jídlo, které mi chutnalo, když jsem byl malý kluk – a chutná mi i dnes.
Dávat sem ale recept na pečené kuře by bylo trošku o ničem, přidám proto svoji druhou specialitku: kuře a la bažant.
SUROVINY:
Kuře
Pepř mletý
Sůl
Rozdrcený jalovec (asi 5 kuliček)
Bobkový list (2 kusy)
Cibule
Máslo
Červené víno (100 ml)
Rýže
Doba přípravy cca 1,5 hodiny.
Postup:
Předehřeju si troubu na 200º C a mezitím kuře osolím, opepřím, přidám jalovec a bobkový list. Cibuli nakrájím na kolečka a vystelu jimi dno pekáče. Někdo kuře obalí třeba slaninou, ale jestli to má být „a la bažant“, nedělám to tak. Bažant je totiž od přírody spíše sušším masem. Kuře položím do připravené cibulové postýlky, navrch přihodím něco másla, a šup s ním do trouby. Přibližně na 50 minut až hodinu. Po chvíli občas přidám trochu červeného vína. Posledních přibližně deset, patnáct minut kuře odklopím.
Po dopečení vyndám kuře stranou, doleju do výpeku trošku vody, povařím, přidám trochu soli a následně přecedím. Jako přílohu mám nejraději rýži.
