Vyberte stránku

Recept na klasický vídeňský řízek a vídeňský salát Ondřeje Grose

SUROVINY:

telecí kýta, sůl, mouka pšeničná hladká, vejce 3 ks, strouhanka, přepuštěné máslo, brambory s petrželkou (vídeňský bramborový salát – doporučuji!), citrón

Postup:

Z masa nakrájejte centimetr silné řízky a ty naplocho napůl rozřízněte, ale nedokrojte, abyste je mohli rozložit jako motýla nebo knihu; traduje se, že pravý vídeňský řízek má sahat přes celý talíř!

Pak je jeden po druhém třeba mezi potravinářskou fólií rozklepte na výšku asi čtyři milimetry – tak velí tradice.

Maso mírně osolte, obalte v mouce a přebytek oklepněte. Protáhněte vajíčkem a obalte v čerstvě připravené strouhance; příliš ji na maso netiskněte, aby obal mohl při smažení suflovat, tedy nadýchnout se.

Smažte ve vyšší vrstvě přepuštěného másla dozlatova. Podávejte s bramborami či bramborovým salátem (recept najdete na www.receptyproprahu8.cz) a s kousky citrónu k zakápnutí.

Recept na vídeňský bramborový salát

salátové brambory
• červená cibule
• estragonový ocet
• slunečnicový olej
• silný hovězí vývar
• pár kyselých okurek
• čerstvý mletý pepř
• mořská sůl

Postup:
1. Brambory uvařte ve slupce.
2. Nechte je jen trochu vychladnout a oloupejte.
3. Ještě hodně teplé brambory nakrájejte ne na kostičky, ale na tenká KOLEČKA.
4. Přendejte do vyhřáté mísy a okamžitě přidejte cibuli pokrájenou na jemná kolečka. Převládat by však měla chuť brambor, ne cibule.
5. Brambory s cibulí zalijte dle chuti octem a olejem.
6. Nyní přidejte horký vývar!
7. Nezapomeňte, že brambory musí být stále hodně teplé, aby se do nich všechny tekutiny pořádně vsákly. Je nutné trpělivě a opatrně míchat, dokud se z brambor nevyplaví škrob a zálivka začne zhoustne.
8. Přidejte čerstvě namletý pepř a také nakrájené nakládané okurky.
9. Vše dobře promíchejte, případně dolaďte chutě, k doladění můžou posloužit i bylinky jako je pažitka.