Recept na gnocchi s chorizem a hořčicí Reginy Gabajové
Jedno z nejoblíbenějších jídel u nás doma, recept je na 4 až 5 porcí.
Co budeme potřebovat?
Na gnocchi: 1 kg brambor ve slupce (typ C nebo B), 100 g celozrnné špaldové mouky, 150 g špaldové hladké mouky, 2 vajíčka, 5 g soli (1 lžička)
Na směs: 4 lžíce olivového oleje, 1 větší cibule nebo svazek jarní cibulky, 1 červená paprika, 1 střední mrkev, 3 až 4 stroužky česneku, 75 g až 100 g salámu Chorizo (podle balení), 4 až 5 ks sušených rajčat, 4 lžíce pokrájených rajčat z konzervy, 1 lžíce hrubozrnné hořčice, 1 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžičky saturejky sušené, sůl nebo půlka bio bujonu, pepř mletý podle chuti, nastrouhaný parmezán nebo Grana Padano.
Uvařené brambory oloupeme nejlépe ještě teplé, nastrouháme najemno do větší mísy, přidáme 2 vajíčka, sůl a obě mouky. Vypracujeme těsto, které trochu lepí a přendáme z mísy na hojně pomoučený pracovní stůl nebo vál.
Těsto rozdělíme nožem na 4 díly, které rozválíme rukama na válečky a ty ještě můžeme překrojit napůl a vytvoříme tenčí delší válečky – hady, které nožem nakrájíme na malé nočky. Je potřeba s těstem pracovat rychle, protože začne rychle řídnout. Ve velkém hrnci mezitím přivedeme k varu osolenou vodu a nadvakrát do ní nočky vložíme. Když vyplavou, necháme je ještě cca 3 minuty vařit na mírném ohni a poté vylovíme děrovanou naběračkou, dáme stranou do mísy a zakryjeme. Můžeme promísit s troškou olivového oleje a másla, aby se neslepily k sobě.
Ve větší pánvi nebo kastrolu na oleji osmahneme cibuli a postupně přidáváme na malé kostičky nakrájenou papriku, nahrubo nastrouhanou mrkev, pokrájené nebo podrcené stroužky česneku a na malé kousky nakrájená sušená rajčata.
Směs na mírném ohni promícháváme a po chvíli ještě přidáme bujon nebo osolíme a opepříme, okořeníme saturejkou, potom vmícháme 4 vrchovaté lžíce rajčat z konzervy a na malé kousky nakrájený salám Chorizo. Podlijeme trochou vody, zakryjeme napůl poklicí a necháme
za občasného zamíchání pobublávat asi 10 až 15 minut. Jestliže je směs příliš hustá, opět podlijeme vodou.
Když je vše v pánvi měkké, vypneme plotýnku a do směsi přimícháme 1 lžíci plnotučné a 1 lžíci hrubozrnné hořčice. Promícháme a opepříme podle chuti. Odložené nočky vmícháme do směsi, proto je důležité mít velkou pánev, wok nebo kastrol.
Na talíři posypeme každou porci nastrouhaným sýrem a můžeme si popřát dobrou chuť!